Categorieën
Uncategorized

EXPOSITIE VEELZIJDEG COLLECTIEF op 21 en 22 mei 2016

 

Het VeelZijdeg Collectief, een landelijk collectief van 25 textielkunstenaars onder leiding van Iny Hummelink, exposeert op zaterdag 21 en zondag 22 mei 2016 in de Koppelkerk te Bredevoort.

Voor deze expositie heeft het kunstenaarscollectief zich laten inspireren door Japans Boro-textiel. De letterlijke betekenis van Boro is vodden, versleten lappen.

Op het eerste gezicht is Boro-textiel een toevallige samenvoeging van lapjes en snippers stof, die met simpele rijgsteken laagsgewijs op en aan elkaar zijn genaaid tot kleding en beddengoed. Maar Boro vertelt ook over eeuwenlange schaarste en zuinigheid in Japan en over noodgedwongen hergebruik.

Vandaag de dag kent Boro, als fascinerend en bijzonder Japans erfgoed, vele liefhebbers. Het VeelZijdeg Collectief koos blauwe jeansstof – liefst afgedankt en afgedragen – als uitgangspunt. Voor zover de jeans nog niet versleten zijn, zijn er allerlei technieken toegepast om de stof een sleetse en doorleefde aanblik te geven. Bijvoorbeeld met roest, bleekwater en stempeltechnieken, maar ook scharen en messen worden niet geschuwd.

Ter aanvulling gebruikt men in beperkte mate andere stoffen en kleuren en daarnaast borduurwerk in rijgsteken en zelfgekozen vrije borduursteken. De expositie toont nieuwe, draagbare kledingstukken met een authentieke en historische uitstraling.

Er is een scala aan kimono’s, jasjes, schorten, tassen en tasjes te bewonderen en er zijn ook werken te koop. Tijdens de expositie zal een aantal textielkunstenaars van het VeelZijdeg Collectief in de Koppelkerk aan het werk zijn om hun textielkunst te demonstreren. Bezoekers kunnen kennis maken met de werkwijze, technieken en materialen van Boro-textiel en Japanse borduurtechnieken.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort Datum: zaterdag 21 en zondag 22 mei Tijd: 11.00 – 17.00 uur Entree: vrij

https://nl-nl.facebook.com/HetVeelzijdegCollectief
https://koppelkerk.nl/agenda/2016/05/21/textielexpositie-in-de-koppelkerk/